اندازه ضایعات محصولات کشاورزی پس از برداشت بالاست
به گزارش باد صبا، رئیس سازمان جهاد کشاورزی فارس گفت: اندازه ضایعات محصولات حدود 20 تا 25 درصد است؛ این ضایعات بیشتر در طول فرایند پس از برداشت تا عرضه به بازار پیش می آید.

مجتبی دهقان پور شرایط جاده های دسترسی را یکی از مصادیق دخیل در هدر روی محصولات کشاورزی دانست و گفت: بعضا جاده های دسترسی، چون مناسب نیست لذا حمل و نقل در آن به راحتی انجام نمی گردد یا محصولی که به اصطلاح از درخت چیده می گردد یا از زمین برداشت می گردد در زمان لازم به بازار هدف نمی رسد؛ این می تواند در بالا رفتن ضایعات این بخش دخیل باشد.
این مقام مسئول به نحوی درجه بندی و بسته بندی محصولات کشاورزی به عنوان دیگر عوامل موثر در اندازه از بین رفتن این فراوریات اشاره نمود و اضافه نمود: محصولات کشاورزی باید متناسب با ذائقه مصرف کننده و با کیفیت مطلوب درجه بندی و بسته بندی شوند تا خریدار از خرید خود اطمینان خاطر یابد.
او در ادامه به تشریح یک ایراد دیگر پرداخت و اضافه نمود: در عرضه محصول از مزرعه تا میادین میوه و تربار استاندارد های لازم رعایت نمی گردد؛ بعضا یک کامیون می آید از مزرعه بارگیری می نماید، چندین ساعت در آفتاب می ماند که این می تواند عاملی باشد برای پوسیدگی میوه و ضایعات را بالا ببرد.
وی از لزوم ترویج فراوری محصولاتی که بازار پسندی بهتری دارند و از ماندگاری بالاتری برخوردار هستند به منظور کاهش ضایعات نیز سخن گفت و اعلام کرد: قطعا استفاده از فناوری های نوین نیز در کاهش ضایعات فراوریات بخش کشاورزی موثر است.
دهقان پور با اشاره به اینکه همکاران او در سازمان جهاد کشاورزی استان فارس بر روی استفاده از فناوری های نانو برای افزایش طول مدت نگهداری محصولات کشاورزی و باغی در حال تحقیق هستند، گفت: اگر این طرح نتیجه ملموسی داشته باشد می تواند یک تحول بزرگ در ماندگاری محصولات کشاورزی که غالبا فسادپذیر هستند ایجاد بکند.
به عقیده او؛ استفاده توامان از فناوری های نوین، سیستم های حمل و نقل بهتر و توجه به یک سری استاندارد های ضروری برای نگهداشت محصول در واحد های عرضه مستقیم از جمله میادین تربار می تواند در کاهش ضایعات یاری کند.
باد صبا فارس شیراز
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان