همه چیز درباره سهام عدالت؛ چگونه سهام خود را بفروشیم؟

به گزارش باد صبا، خبرنگاران: مشمولان دریافت سهام عدالت در حالی پایان پس از 14سال انتظار به موعد دریافت و آزادسازی سهام خود نزدیک می شوند که هنوز سوالات زیادی برای این گروه باقی مانده است.

همه چیز درباره سهام عدالت؛ چگونه سهام خود را بفروشیم؟

به گزارش باد صبا در گام نخست حدود 50میلیون نفر مشمول دریافت سهام عدالت تنها تا خاتمه روز هشتم خردادماه فرصت دارند تا نحوه آزادسازی و مدیریت سهام خود را معین نمایند. در حالی معین مدیریت سهام عدالت مشمولان پس از آزادسازی به دو صورت مستقیم و غیرمستقیم پیش روی مشمولان قرار گرفته است که یکی از مهمترین مباحث این روزها تفاوت این دو روش است.

مزایای روش مستقیم و غیر مستقیم چیست؟ ارزش روز سبد بورسی سهام عدالت چقدر است؟ کدام روش به نفع دارندگان سهام عدالت است؟ ارزش روز سبد بورسی سهام عدالت چقدر است و همچنین تکلیف سهام متوفیان چه می گردد؟ بر این اساس در این گزارش سعی شده است به سوالات سهامداران درمورد آزادسازی سهام عدالت پاسخ داده گردد.

دو گزینه روی میز

برای آزادسازی سهام عدالت دو گزینه مدیریت مستقیم و غیرمستقیم وجود دارد. در مدیریت مستقیم خود فرد مالکیت و مدیریت سهام خود را برعهده می گیرد. همچنین در مدیریت و مالکیت غیرمستقیم به وسیله شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت و سرمایه گذاری، عملا مالکیت را در دست خود دارد ولی مدیریت را به این نهادها واگذار می نماید. مشمولان باید توجه داشته باشند که درصورت انتخاب آزاد سازی به روش مستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت به صورت مستقیم و بدون واسطه به سهامدار سهام عدالت، تخصیص و انتقال خواهد یافت. در این راستا از دهم اردیبهشت ماه به مشمولان سهام عدالت فرصت داده شده تا چنانچه قصد دارند سهام خود را به صورت مستقیم مدیریت نمایند، با مراجعه به سامانه سهام عدالت به نشانی SAMANESE.IR، مدیریت مستقیم را انتخاب نمایند. بر این اساس سهام تخصیص یافته به هر فرد در شرکت های سرمایه پذیر سهام عدالت و به تناسب ارزش مقطع واگذاری، تعدادی از سهام 36 شرکت بورسی و 13شرکت غیربورسی خواهد بود. در این حالت مسوولیت حفظ، نگهداری و مدیریت سهام اختصاص یافته به عهده سهامداربوده و در راستای حفظ ارزش سهام تخصیص یافته، قابلیت نقل و انتقال سهام مزبور به غیر و فروش آن بر اساس محدودیت های زمانی و مقداری معین شده توسط شورای عالی بورس صورت خواهد گرفت.

روش غیرمستقیم چگونه است؟

درصورت انتخاب آزاد سازی به روش غیرمستقیم، مالکیت و مدیریت سهام عدالت، به وسیله شرکت های سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد و سهامدار حق انتقال به غیر و دخل و تصرف در آن را نخواهد داشت. در این روش سود یا زیان قابل تخصیص به سهامدار براساس نحوه عملکرد شرکت های سرمایه گذاری استانی معین و تخصیص پیدا خواهد نمود. با این تفویض اختیار، سهام شرکت های سرمایه پذیر سهام عدالت متعلق به سهامدار توسط شرکت های سرمایه گذاری استانی ساماندهی خواهد شد. افرادی که روش غیرمستقیم را انتخاب نموده اند، سهامدار شرکت های سرمایه گذاری استانی خواهند بود. البته عنوان شده که قرار است شرکت های سرمایه گذاری استانی در بازار سرمایه پذیرش شوند و سهام این شرکت ها خرید و فروش گردد. بنابراین این افراد می توانند نسبت به فروش سهام خود در شرکت های سرمایه گذاری استانی اقدام نمایند.

کدام روش به نفع دارندگان سهام عدالت است؟

در این میان یکی از سوال هایی که برای مشمولان پیش می آید این است که کدام روش آزادسازی به نفع سهامدار است؟ در این راستا باید پاسخ داد که هر دو روشی که در سامانه سهام عدالت برای آزادسازی اعلام شده، بورسی است، یعنی به وسیله بازار سهام انجام خواهد شد. در روش آزادسازی مستقیم سهامدار خودش مسوولیت پرتفوی بورسی را به عهده دارد، ولی در روش غیرمستقیم پرتفوی افراد در شرکت سرمایه گذاری استانی قرار می گیرد و شرکت ها به نیابت از سهامداران سهام آنها را مدیریت می نمایند. بنابراین در روش دوم شخص به طور مستقیم درگیر نیست.

ارزش روز سبد سهام عدالت چقدر است؟

سبد سهام عدالت متشکل از 49 شرکت است که در این میان تعداد 36 شرکت معادل 70 درصد آن در بورس حضور دارند و 13 شرکت دیگر بورسی نیستند. به این ترتیب هر سهامداری که قصد آزادسازی و بالطبع فروش سهام عدالت را داشته باشد، نمی تواند درباره 100 درصد سهامش تصمیم گیری کند. یعنی فقط 70 درصد سهام قابل دسترس و معامله است. البته در جلسه اخیر ستاد راهبری آزاد سازی سهام عدالت عنوان شد که این 13شرکت غیربورسی نیز موظف هستند درخواست پذیرش خود در یکی از بازارهای بورس یا فرابورس را اعلام نمایند.

حال یکی از سوال های این روزهای مشمولان، اطلاع دقیق از ارزش هر برگه سهام عدالت است. آنالیز ها نشان می دهد که دو دهک اول مشمولان سهام عدالت یعنی کمیته امداد و سازمان بهزیستی برگه سهام یک میلیونی دارند و غیر از آن، 25 میلیون نفر برگه های سهام عدالت 532 هزار تومانی و 10 میلیون نفر برگه های سهام 478 هزار تومانی دراختیار دارند. این در حالی است که با توجه به نوسانات اخیر بازار سهام و رشد قیمتی که این سهام طی این 14سال تجربه نموده اند، ارزش هر برگه یک میلیونی سهام حدود 11 برابر شده است. به عبارت دقیق تر افرادی که برگه سهام یک میلیون تومانی دارند، ارزش روزی در حدود 11میلیون تومان را برای هر برگه خواهند داشت. مابقی نیز به نسبت میزان دارایی خود از این رقم بهره مند خواهند شد. البته باید مطرح کرد که نمی توان رقم دقیق سهام عدالت را با توجه به نوسانات بازار سهام ارزیابی کرد و این نرخ در روز آزادسازی معین می گردد.

تکلیف سهام متوفیان چه می گردد؟

همچنین از میان حدود 50 میلیون مشمول سهام عدالت، بیش از دو میلیون مشمول، دیگر در قید حیات نیستند و طبق قانون، سهام عدالت این افراد به ورثه قانونی آنها تعلق می گیرد. این موضوع در این روزها که بحث آزادسازی سهام عدالت مطرح است، اهمیت بیشتری یافته است. بر این اساس وراث مشمولینی که در قید حیات نیستند در صورتی می توانند از این طرح استفاده نمایند که فرآیند انتقال را انجام داده باشند. درواقع سهام عدالت مانند سایر دارایی ها بر اساس ورقه انحصار وراثت به نام وراث خواهد شد.

فروش وکالتی؟

همچنین در حالی این روزها صحبت از امکان فروش وکالتی سهام عدالت به گوش می رسد که سخنگوی ستاد راهبری آزاد سازی سهام عدالت مطرح کرد که اخبار منتشر شده درخصوص مجاز شدن فروش وکالتی این سهام صحت ندارد. همچنین خرید و فروش وکالتی سهام عدالت و تنظیم سند رسمی در دفاتر اسناد رسمی نیز ممنوع است.

سودی دریافت ننموده ایم

یکی دیگر از موارد مطرح شده از سوی مشمولان سهام عدالت این است که چرا طی این سال ها سودی دریافت ننموده ایم؟ در پاسخ به این سوال باید مطرح کرد که سازمان خصوصی سازی، سود تمامی مشمولان را طی سه سال اخیر به حساب آنها واریز نموده است، مگر آنکه شماره شبا بانکی از سوی افراد در سامانه درج نشده باشد. به عبارت دقیق تر حدود 5میلیون نفر هنوز شماره شبای خود را وارد ننموده اند که پول آنها به امانت نزد سازمان خصوصی سازی است. یادآور می گردد که طی سه سال اخیر در مجموع حدود 500هزار تومان سود برای دارنده سهام عدالت یک میلیون تومانی واریز شده است. افرادی که این سود را دریافت ننموده اند با اعلام شماره شبا، ظرف یک ماه قادر خواهند بود سود مزبور را دریافت نمایند.

منبع: اقتصادنیوز

به "همه چیز درباره سهام عدالت؛ چگونه سهام خود را بفروشیم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "همه چیز درباره سهام عدالت؛ چگونه سهام خود را بفروشیم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید