ریزش سقف مسجد 700 ساله در دزفول

به گزارش باد صبا، رییس میراث فرهنگی، #گردشگری و صنایع دستی #دزفول در خصوص شرایط پل قدیم، ماجرای ریزش سقف مسجدی با قدمت 700 ساله و جذب اعتبارهای ملی و استانی برای بازسازی و حفاظت از اماکن تاریخی این شهرستان توضیحاتی ارایه کرد.

ریزش سقف مسجد 700 ساله در دزفول

به گزارش جهانی سفر از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول دکتر عباس چراغ چشم گفت: برای ترمیم پل ساسانی (پل قدیم) دزفول، تنها پل آجری پابرجا در جهان، قریب به یک میلیارد و 500 میلیون تومان بودجه از ردیف اعتبارات ملی و استانی در نظر گرفته شده است.

وی گفت: برای حفاظت از پل، ساختمان سابق اداره راهداری به اداره میراث فرهنگی تحویل داده شده و از آن برای ایجاد موزه جهت حفاظت و نگهبانی از پل استفاده خواهد شد تا در صورت وقوع هر گونه حادثه مسئولان مربوطه پاسخگو باشد.

چراغ چشم افزود: از طرفی هم برای زیباسازی و نورپردازی پل هزینه ای از طرف وزارتخانه پرداخت شده و طرحی جامع نیز برای ملحقات پل و پیرامون آن ارایه شده است.

رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول بیان نمود: آسیب های پیرامون پل که علت اصلی آن ریختن فاضلاب ها در زیر پل است باعث سست شدن پایه های آن می شود.

وی اعلام کرد: تداوم حضور پل در شهرستان موجب رونق صنعت گردشگری و حضور توریست ها برای بازدید می شود که به اقتصاد شهرستان کمک می کند.

ماجرای ریزش سقف مسجدی 700 ساله دزفول

چراغ چشم همچنین اظهار کرد: مسجد مقداد (ملاحاجی) با 700 سال قدمت در حال تخریب است و علت اصلی آن فرونشست زمینِ منطقه است که بررسی این موضوع از عهده اداره میراث فرهنگی خارج و همت بالای کشوری و ورود تمامی دستگاه ها را می طلبد.

او در بیان علل ریزش سقف این مسجد به پر شدن غیراصولی سردابه ها (شوادان)، فاضلاب های شکسته و فرسوده و لوله های آب قدیمی و آسیب اشاره کرد و گفت: این عوامل موجب سست شدن زمین و از بین رفتن قوام آن و باعث نشست زمین منطقه شده که زمین مسجد را هم شامل می شود.

وی تاکید کرد: متولی مسجد اداره اوقاف و امور خیریه است که باید پیگیر این موضوع باشد اما چون مسجد مکانی تاریخی و مذهبی است اداره میراث فرهنگی به این قضیه ورود خواهد کرد و قبلا هم کارهای انجام گرفته است ولی نه به صورت اساسی.

چراغ چشم ادامه داد: گروه های مطالعاتی دانشگاه جندی شاپور، فرمانداری، شهرداری و اداره میراث فرهنگی در این زمینه مطالعاتی را انجام خواهند داد و راه های اصولی را برای حل موضوع ارایه می دهند تا با بودجه ملی از بافت تاریخی شهرستان بتوانیم محافظت های لازم را به عمل آوریم.

رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول با بیان این که دزفول نیازمند جذب اعتبارهای ملی و استانی است گفت: در سال 1400 قریب به سه میلیارد تومان اعتبار برای بازسازی اماکن تاریخی به کار رفته که یک و نیم میلیارد اعتبار برای پل و برای دیگر اماکن هم تقریبا به همین مقدار اعتبار گرفته شده است که همه این اعتبارات جذب شده اند یا در مراحل پایانی جذب هستند.

وی ادامه داد: برای سال آینده 40 میلیارد اعتبار برای بخش مرکزی شهرستان و حدود 200 میلیارد برای محروم ترین بخش شهرستان که شامل منطقه ها سردشت و شهیون می شود درخواست داده شده و در حال پیگیری است، در این صورت سال 1401 سال محرومیت زدایی عشایر خواهد بود.

چراغ چشم توضیح داد: حیطه کار ما در سه بخش میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی است که طبق این موارد 10 طرح را با همکاری بخشداری سردشت و شهیون و اداره امور عشایر طرح ها را جمع آوری کرده و با موافقت سازمان عشایر کل کشور انجام خواهند شد.

او توضیح داد: این طرح ها شامل ایجاد کمپ های گردشگری در منطقه ها عشایری و روستایی (در شهیون)، ایجاد سرویس بهداشتی بین راهی عشایر و جاذبه های گردشگری (شهیون)، ساخت تابلوهای راهنمایی گردشگری در منطقه ها عشایری سردشت و شهیون با استفاده از مصالح بومی، آموزش و توسعه صنایع دستی عشایر از جمله رنگ رزی سنتی، نمدمالی، سنگ تراشی و... جمع آوری جفت از میوه های درختان بلوط برای استفاده در صنعت چرم سازی و رنگ رزی سنتی (شهیون)، در سردشت و شهیون تدوین چاپ کتاب سیمای عشایر شهرستان دزفول در زمینه میراث فرهنگی و جاذبه های گردشگری و مصنوعات صنایع دستی عشایری، ایجاد پایگاه یگان حراست میراث فرهنگی در منطق عشایری و بازسازی و بازسازی جهت تاریخی پل اِشکِناده است.

چراغ چشم بیان نمود: هزینه مورد نیاز برای این پروژه ها نزدیک به 200 میلیارد است که اجرایی شدن آنها به نظر مثبت سازمان عشایر کل کشور بستگی دارد. 40 میلیارد اعتبار پیشنهاد داده شده برای بخش های مرکزی شهرستان و برای فعالیت ها و پروژه های گوناگونی از قبیل بازسازی پل، بافت قدیم شهر، خانه های تاریخی، مساجد و بخش جندی شاپور است.

رییس میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی دزفول همچنین با بیان اینکه برای جلوگیری از حفاری های غیرمجاز در منطقه ها تاریخی و باستانی دزفول نیازمند توجه مسؤولان هستیم توضیح داد: در قلعه محمدعلی خان به علت قدمت و تاریخی بودن بنا حفاری های غیرمجاز صورت می گیرد و علت آن نبود نیرو و یا نمایندگی اداره میراث فرهنگی در آن منطقه است به ویژه کم بودن تعداد پرسنل و وسایل نقلیه مناسب برای رفت و آمد به آن منطقه ها در شرایط جوی مختلف است.

وی افزود: به طور مداوم 53 تپه تاریخی ما مورد سرقت قرار می گیرند اما با مجرمین برخورد شده و مورد مجارات قرار گرفتنه اند.

چراغ چشم گفت: حفاظت از اماکن تاریخی همچنان باقی است و با سارقین و مجرمین به شدت برخورد خواهد شد. بیشتر وسایلی که از سارقان ضبط شده اغلب شامل سکه بوده که به موزه استان یا موزه مردم شناسی دزفول به جهت استفاده عموم تحویل داده شدند.

او ادامه داد: در منطقه سردشت و همچنین منطقه مرکزی شهرستان علاوه بر نیروهای حفاظتی کار حفاظت از طرف نیروهای مردمی هم انجام می شود و این اداره کمال تشکر را از مردم بابت همکاری صمیمانه آنها دارد.

منبع: دنیای سفر

به "ریزش سقف مسجد 700 ساله در دزفول" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ریزش سقف مسجد 700 ساله در دزفول"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید